Tasarruf- Verimlilik- Optimizasyon bugünlerde çok sık duyduğumuz ve 7-8 yıldır giderek ilgi gösterilen konuların başında geliyor. Gerek son kullanıcı ve üreticiler, gerekse hizmet sağlayıcı firmalar bu konulara daha fazla önem veriyor, zaman ve para harcıyorlar.
Tesis yöneticilerinin ve teknik ekiplerin yoğun iş tempoları ile birlikte ilave sorumluluklar alarak başarılı projeler / vakalar oluşturduklarını gözlemliyor ve takip ediyorum.
İşletme üst yöneticilerinin artan girdi maliyetlerini (ham madde, enerji vb) dengelemek, rekabet edebilmek ve karlılıklarını koruyabilmek için ortaya koydukları stratejik planlar ve önlemler de teknik ekiplerin maliyet azaltıcı projeler hazırlamaları yönündeki baskıyı arttırıyor.
Burada kritik soru; Nereden Başlamalı?
Üretim birimleri her ne kadar işletmelerin en önemli ve göz önünde yerleri olsalar da, enerji tasarruf ve verimlilik konusunda projelerin uygulanması açısından bazı zorluklara sahip. Müdahale zorluğu, proseslerin karmaşık yapısı, proses bilgisi ve uzmanlık ihtiyacı, üretim kayıplarına sebep verebilecek duruşlar gibi konular üretim bölümleri ile ilgili projelerde zorluk olarak önümüze çıkmaktadır.
Tesislerde sahada edindiğim tecrübeler, hava, su, buhar, elektrik kaynaklarının üretildiği yardımcı üniteler ilk olarak proje üretilmesi gereken yer olduğunu göstermektedir. Yardımcı tesisler de yüksek enerji tüketen çiller, kompresör ve pompa gibi cihazlar işletme maliyetlerine doğrudan etki etmektedir.
Pompalar, dünyanın toplam elektrik enerjisi tüketiminin% 10'unu oluşturur ve% 90'ına kadar oranındaki pompalar verimsiz çalışmaktadır. (Grundfos.uk)
Pompalar verimlilik ve optimizasyon projeleri içinde ilk sırada yer alması gereken ekipmanlardır. Neden mi?
Çünkü %70 e varan belgelenmiş, ölçülebilir verimlilik sağlanmış tesisler var. Projenin başlatılması, saha etütleri, projenin hazırlanması, bütçelenmesi ve uygulaması karmaşık proseslerden oluşmuyor. Uygulaması ve sisteme adapte edilmesi duruşlara gerek kalmadan yapılabiliyor.
Pompalar, sektör bazlı değişmekle birlikte endüstriyel tesislerin enerji tüketim değerlerinde %34'e varan bir paya sahip. Bu değer pompalarda verimlilik projesi hazırlamak için bize yeterli bir neden sunuyor.
Pompalar, teknolojisi sürekli gelişen ve verimlilik odağında yenilenen ekipmanlardır. Üreticiler her yıl milyonlarca euro arge faaliyetlerine kaynak ayırıp teknoloji yatırımları yapıyorlar. Ve bu yatırımlar verimli, yüksek teknolojiye sahip pompalar olarak karşımıza çıkıyor. Eski bir pompanın günümüz teknolojisine sahip bir pompa ile kıyaslandığında minimum %10 daha düşük bir verimde olduğunu söyleyebiliriz.
Tesisinizde, pompalar ile ilgili çok önemli tasarruf potansiyelleri olduğunu sizler de biliyorsunuz ve pompalar ile ilgili aksiyon almaya başladığınızda tasarruf potansiyelleri sizi haksız çıkarmayacak. Uzun yıllar pompa enerji verimlilik projeleri hazırlamış biri olarak tasarruf oranlarının %30'un altına hiç düşmediği bilgisini verebilirim.
Pompa projesinin başarısı, odaklanacağınız pompaları doğru seçmek ve pompa etüdü (PumpAudit) ile enerji tasarruf potansiyelinizin pompa konunsunda uzman, saha tecrübesi olan bir ekip ile desteklenmesine bağlıdır.
Zaman ve enerji boşa harcanamaması gereken önemli kaynaklardır. Bu kaynakların doğru kişiler tarafından yönetilmesi ve desteklenmesi en temel tassarruf potansiyelidir.
Comments